Nieuwsbericht Tip om wachtwoord te onthouden

Gepubliceerd op: 20 november 2014 14:15

De richtlijnen voor beveiliging worden steeds strenger. Dat geldt ook voor de eisen aan wachtwoorden. GO volgt daarin de adviezen van de BIG (Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten). De eisen zijn duidelijk, maar maken het soms lastig om het wachtwoord te onthouden. Er zijn gelukkig manieren om dat makkelijker te maken. Graag delen we een tip van een klant.

Gebruik wachtwoordzinnen

De BIG, zoals toegepast door KING, stelt eisen aan zowel de lengte als de samenstelling en geldigheidsduur van een wachtwoord. Over het algemeen geldt: hoe langer het wachtwoord, hoe veiliger. Lastig blijkt vooral het toepassen van hoofdletters, speciale en nummerieke tekens. Een eenvoudige oplossing om wachtwoorden te onthouden is het gebruik van wachtwoordzinnen. De wachtwoordzin 'Ikheb2katten!' is nu eenmaal makkelijker te onthouden dan 'N2%!34Aa'. Om te voorkomen dat gebruikers wachtwoorden opschrijven adviseren wij onze klanten om deze tip te delen met de eindgebruikers.

Aanvullende suggestie

Om de wachtwoordzin verder te versterken kunt u de woorden achterstevoren spellen of gebruik maken van fictieve woorden. Gebruik in elk geval geen woorden die eenvoudig op u te herleiden zijn, zoals persoonsnamen, organisatienaam, straatnaam, etc.